Gümrük İşletme Anabilim Dalı
Genel Bilgi
- Tarihçe: Gümrük İşletme Bölümü ve Anabilim Dalı 2547 Sayılı Kanun’un 2880 Sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, 30.10.2018 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Toplantısında alınan kararla kurulmuştur. Lisans düzeyinde eğitime 2019-2020 öğretim yılından itibaren başlamıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 20.02.2014 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında alınan karar gereği Iğdır Üniversitesine bağlı Yüksekokul olarak kurulmuş olup; 03.03.2022 tarih ve 5252 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi olmuştur.
- Bölüm Program Çıktıları: Gümrük İşletme Bölümünün amacı, gümrük ve ticaret alanında çalışacak uzman personel açığını karşılayarak ülkenin dış ticaretine katkı sağlamaktır. Gümrük İşletme Bölümü, 7+1 (Yedi yarıyıl ders, bir yarıyıl işletmede mesleki eğitim) eğitim modelini uygulayarak öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş hayatına büyük bir avantajla giriş yapmasını sağlamaktadır. Bölüm akademik personeli, öğrencilerin işletmede mesleki eğitim süreçlerine destek vermek ve öğrencileri etkin bir şekilde yönlendirmek için işbirlikleri geliştirmektedir. Kamu ve özel sektörde tecrübesi olan temsilcilerle işbirlikleri sürekli arttırılmaya çalışılmaktadır.
- Eğitim Dili / Türü: Organik Tarım İşletmeciliği Anabilim Dalı, örgün öğretim şeklinde Türkçe eğitim sunmaktadır. Programımız, uluslararası öğrencilere yönelik olarak belirli derslerde İngilizce içerikler sağlayarak çift dilde eğitim fırsatları sunmayı hedeflemektedir. Ayrıca, modern teknolojilerin desteğiyle uzaktan eğitim sistemlerine entegre olabilecek altyapıyı geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir.
Akademik Personel



Ders Kataloğu
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı:
Üniversitemiz öğrencilerinin Çift Anadal Programları (ÇAP) açılması için senato kararı alınmıştır. Not ortalaması 100 üzerinden 70 olan öğrencilerimiz çift anadal programlarına başvurabileceklerdir. Çift Anadal (ÇAP) programında not ortalaması 70 ve üzeri olan öğrenciler kendi bölümleri dışında bir bölümün derslerini asıl aldığı derslerle eş zamanlı olarak alıp bu dersleri başarıyla tamamlaması durumda mezun olduğu zaman çift lisans diplomasına sahip olmasını sağlayan bir programdır.
Bölümümüz öğrencileri İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İktisat, İşletme, Yerel Yönetimler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinde çift anadal yapabilirler.
Koordinatör: Doç. Dr. Dursun KELEŞ
Yandal Programı:
Üniversitemiz öğrencilerinin Yandal programları açılması için senato kararı alınmıştır. Not ortalaması 100 üzerinden 70 olan öğrencilerimiz Yandal programlarına başvurabileceklerdir. Yandal bir lisans programına kayıtlı öğrencilerin üniversitelerinde ki başka bir bölümün bazı derslerini eş zamanlı olarak alıp başarı ile tamamladıktan sonra bir Yandal sertifikası almalarına olanak sağlayan sistemdir.
Bölümümüz öğrencileri Iğdır Meslek Yüksekokulunun Bankacılık ve Sigortacılık, Dış Ticaret, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları, Maliye bölümlerinde yandal yapabilirler.
Koordinatör: Doç. Dr. Dursun KELEŞ
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bölümün / Programın Amacı / Hedefleri: Organik Tarım İşletmeciliği Anabilim Dalı, öğrencilerine Gümrük Müşavirliği, Gümrük Uzmanlığı, Dış Ticaret Uzmanlığı, Lojistik ve İşletmecilik alanlarında gerekli bilgi ve becerileri kazandırmayı, onların mesleki hayatta fark yaratacak uzmanlar olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Eğitim programımız, teorik bilgiyi uygulama ile harmanlayarak, sürdürülebilir işletmecilik becerileri konusunda donanımlı bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğrencilerimizin gümrük mevzuatına ilişkin konularda derinlemesine bilgi edinmelerinin yanı sıra dış ticaret, lojistik, denizcilik ve liman yönetimi, muhasebe ve pazarlama konularında da yoğun bir eğitime tabi tutularak çok yönlü ve bütüsel bir yaklaşımla uzmanlaşmaları hedeflenmektedir.
Bölümün / Programın Mevcut Durumu ve Geleceği: Gümrük İşletme Anabilim Dalı ülklemizde sınırlı sayıda üniversitede eğitimi verilen bir bölüm özelliğindedir. Yükseköğretim Kurulu tarafından İİBF'ne denkliği kabul edilmiştir. İİBF müfredatında yer alan derslere ek olarak gümrük mevzuatına ilişkin derslerin yeralması öğrencilerimizi öne çıkarmaktadır.
Alanın Altında Yer Alan Meslekler: Gümrük İşletme bölümü, mezunları için geniş bir kariyer yelpazesi bulunmaktadır. İcra edilebilecek meslekler arasında:
- Dış pazarlara ihracat, iç pazara ise ithalat yapan yerli ve yabancı firmalara gümrük uygulamaları alanında danışmanlıklar
- Gümrük Müşavirliği
- Lojistik firmaları
- Ticaret Bakanlığı (uzman ve memur)
- Limanlar
çalışma alanlarından bazılarıdır.
İş Bulma İmkanları:
Mezunlarımız, hem kamu hem de özel sektörde geniş iş olanaklarına sahiptir.
Program Tanıtım Sunusu
Tanıtım sunumu hazırlanmaktadır.
İletişim
Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Uygulamalı Bilimler Fakültesi
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3712 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: uygulamalı.bilimler@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr